Contents

4936471
Today173

 

 

the-angel-large

Το Ημερολόγιο ενός Αγγέλου

 

Το όνομά μου είναι Χάλκιος. Είμαι ένας ποιητής, ερασιτέχνης φωτογράφος και σχεδιαστής ιστοσελίδων. Επίσης, έχω πειραματιστεί με την βίντεο τέχνη και έχω συνδυάσει διαφορετικά είδη τέχνης όπως την ποίηση, τη φωτογραφία και τη μουσική για να εκφράσω τις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες με ένα τρόπο ενωτικό. Ποτέ δεν έχω δημοσιεύσει κάτι στο χαρτί. Κυρίως, έχω μοιραστεί αυτές τις ανησυχίες μου σε κοινωνικά δίκτυα. Πολλά από τα έργα μου σήμερα βρίσκουν καταφύγιο στις σελίδες του δικτυακού τόπου Halkography. Όλη η δουλειά μου μ’ έχει σταδιακά οδηγήσει στο έργο που σας παρουσιάζω: Το Ημερολόγιο (Λεύκωμα) ενός Αγγέλου που γιορτάζει επ’ την ευκαιρία των πέντε μήνων λειτουργίας φτάνοντας στους

4936471
Today173
 επισκέπτες.

 

Ένα χειρόγραφο λεύκωμα που ξεκίνησε στην Ελλάδα, με σκοπό μια παγκόσμια συνεργασία 91 καλλιτεχνών και κατέληξε μετά από ένα ταξίδι πέντε ετών στη Κύπρο. Διεθνής έκδοση θα ακολουθήσει μετά την συνέχεια του συναρπαστικού τελικού ταξιδιού του, που είναι σε εξέλιξη με σταθμούς και γεγονότα και γίνεται με τα πόδια και για όσο χρειαστεί στο νησί της Αφροδίτης. Ολοκληρώνεται μ’ ένα ντοκιμαντέρ σε 91 μέρη ιστορικής σημασίας για την τέχνη αρχαία και σύγχρονη της Κύπρου και κατόπιν την έκθεση του στον κυπριακό λαό.

Το έργο είναι, ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό είδος τέχνης από μόνο του. Πρόκειται για μια εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα, τόσο αφηρημένη όσο και συγκεκριμένη. Είναι γνήσια και διαφωτιστική. Πρόκειται για ένα βιβλίο τέχνης, ένα χειρόγραφο, μια πολύτιμη συλλογή εικόνων, ήχου και μουσικής, της ποίησης και της πεζογραφίας. Συμβάλλει και δίνει στους καλλιτέχνες τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν και να επανεκτιμήσουν τις πεποιθήσεις τους για την ανθρώπινη συνεργασία και το όραμα για ένα καλύτερο μέλλον.

 

Έχει ταξιδέψει για πέντε χρόνια σε διάφορες χώρες, και μέχρι σήμερα 84 καλλιτέχνες έχουν γράψει σ’ αυτό καταθέτοντας τις αναμνήσεις και τα όνειρά τους, με τη μορφή τέχνης που τους αντιπροσωπεύει. Αυτό περιλαμβάνει ποιητές, μουσικούς, ζωγράφους, αφηγητές, συγγραφείς, στιχουργούς, συνθέτες, τραγουδιστές, φωτογράφους, δημιουργούς συντάκτες βίντεο , κειμενογράφους, παρουσιαστές, χειροτέχνες, ακόμα και ενός κωδωνοκρούστη από το Άμστερνταμ και ενός οργανοποιού (λαούτο / μπουζούκι) από την Κρήτη. (Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε The Diary of an Angel. http://www.halkography.com/the-diary-of-an-angel ) Οι συμμετέχοντες Κύπριοι Καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένου και εμού, είναι οι εξής με σειρά συμμετοχής που βρίσκονται κάτω από την κατηγορία η Χρυσή Πόλη που έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να φιλοξενήσει με καλλιτεχνικό τρόπο στους ορόφους της και στα “δωμάτια” της του καλλιτέχνες που έχει ορίσει μετά από επτά χρόνια αναζήτησης τους αγγελιαφόρους του συγκεκριμένου έργου.

 

Γεώργιος Νικολαΐδης - Χειροτέχνης & Κυριακή Νικολαΐδου (Ζωγράφος) / Ποιήτρια http://www.halkography.com/the-city-of-gold/the-sixth-floor/george-koula

Άγγελος Μιχαηλίδης (Ζωγράφος) http://www.halkography.com/the-city-of-gold/the-second-floor/angelos-michaelides

Sevcan Cerkez (γλυπτής / χειροτέχνης) http://www.halkography.com/the-city-of-gold/the-second-floor/sevcan-cerkez

Πάρις Μεταξάς (γλυπτής / χειροτέχνης) http://www.halkography.com/the-city-of-gold/the-first-floor/paris-metaxas

Δήμητρα Πούλος (ελληνίδα κάτοικος Κύπρου) http://www.halkography.com/the-city-of-gold/the-first-floor/demetra-poulos

Χρυσάνθη Φαρμακά (Ζωγράφος) http://www.halkography.com/the-city-of-gold/the-first-floor/chrysanthi-farmaka

Αθηνά Αντωνιάδου (Ζωγράφος) http://www.halkography.com/the-city-of-gold/the-first-floor/athina-antoniadou

Ihsan Gurel (ποιητής / μουσικός / μαέστρος) http://www.halkography.com/the-city-of-gold/the-first-floor/ihsan-gurel

Gurgench Korkmazel (ποιητής) http://www.halkography.com/the-city-of-gold/the-first-floor/gurgenc-korkmazel

Θαλεια Μεταξά (Ζωγράφος) http://www.halkography.com/the-city-of-gold/the-first-floor/thalia-metaxa

Κατερίνα Ατταλίδου (Ζωγράφος) 212 http://www.halkography.com/the-city-of-gold/the-second-floor/katerina-attalidou

 

Οι υπόλοιποι που θα γράψουν στις προσεχείς μέρες είναι οι:

 

Monsieur Doumani (μουσικός) 210 http://www.halkography.com/the-city-of-gold/the-second-floor/monsieur-doumani

Semra Bayhanli (Ζωγράφος) 102 http://www.halkography.com/the-city-of-gold/the-first-floor/semra-bayhanli

Aytunch agdogou (μουσικός)103 http://www.halkography.com/the-city-of-gold/the-first-floor/aytunch-akdogu

Aysun Kahraman (μουσικός)109 http://www.halkography.com/the-city-of-gold/the-first-floor/ay-sun-kahraman

Δημήτριος Φύριος (αφηγητής) 111 http://www.halkography.com/the-city-of-gold/the-first-floor/demetris-fyrios

(το κεφάλαιο 91 είναι αφιερωμένο στους Τυφλούς και Κωφάλαλους από τις δυο κοινότητες) που είναι τέσσερεις στον αριθμό με ένα πέμπτο με δυσκολίες κινητικές που θα ζωγραφίσει στις τέσσερεις σελίδες του.

 

Οι κατωθεν είναι οι καλλιτέχνες που συνάντησα στην διάρκεια της περιοδείας μέχρι σήμερα και έχουν καταθέσει υπογραφές και αφιερώσεις στις σελίδες του και παρουσιάζονται και αυτοί στην ιστοσελίδα του Χαλκογραφία κάτω από το δωμάτιο 403 και που θα βρίσκονται στην έκδοση του Ημερολογίου σε ιδιαίτερο κεφάλαιο μνεία για την συνεισφορά τους, (το ημερολόγιο δεν θα σταματήσει να παρουσιάζει τους καλλιτέχνες στο διάβα του μέσω του ιστοτοπού του)


(βλέπε δωμάτια της Χρυσής Πόλης) http://www.halkography.com/the-city-of-gold


κάτω από την σελίδα-δωμάτιο Artistic Siblings βρίσκονται οι:

http://www.halkography.com/the-city-of-gold/the-fourth-floor/artistic-siblings

 

Ανδρέας Λαρδης (μουσικός) 403
Erol Akcan (ιστορικός συγγραφέας, ζωγράφος) 403
Mustafa Gursel (φωτογράφος) 403
Tanju Konuralp (ποιητής, δημοσιογράφος) 403
Serpil Yalcin (συγγραφέας) 403
Ορέστης Τριγκίδης (φωτογράφος, δημοσιογράφος)

 

Οι κατωθεν είναι οι καλλιτέχνες που συνάντησα στην διάρκεια της περιοδείας μέχρι σήμερα αλλά πρόκειται να καταθέσουν υπογραφές και αφιερώσεις στις σελίδες του που θα βρίσκονται στην έκδοση του Ημερολογίου σε ιδιαίτερο κεφάλαιο μνεία για την συνεισφορά τους και θα μου παράσχουν ξενάγηση στην ιδιαίτερη πατρίδα τους στην Κύπρο (καθότι πρόσφυγες η διαμένοντες στην Κύπρο για οποιονδήποτε λόγο)

 

Στέφανος Στεφανίδης (ποιητής) 403
Heidi Trautman (ζωγραφος εκδοτης) 403
Neshe Yashin (ποιητρια) 403
Aydin Mehmet Ali (ζωγραφος, εκδοτης) 403
Ali Nessim Nessimoglou (ποιητής, εκδότης) 403

 

Για να βρείτε τις σελίδες του κάθε καλλιτέχνη και τα βιογραφικά του θα πρέπει να πάτε στην κατηγορία χρονικό της Χρυσής Πόλης και να επιλέξετε από τους 7 ορόφους τα ονόματα των καλλιτεχνών. Δίπλα από κάθε όνομα έχω γράψει το “δωμάτιο” της Χρυσής Πόλης στο οποίο βρίσκονται.

 

Το ημερολόγιο ενός αγγέλου διερευνά τις έννοιες της ατομικότητας και της καθολικότητας. Η τέχνη που είναι αφιερωμένη σε αυτό το έργο εκτίνεται ήδη πολύ περισσότερο από τις δερματόδετες σελίδες του βιβλίου που το απαρτίζουν. Το βιβλίο μεγάλωσε σαν ένα παιδί που έχει περάσει από την εφηβεία και είναι σε αναμονή προς την ενηλικίωση του.

Το ημερολόγιο αφενός μεν θα υπενθυμίσει στους ανθρώπους τη σημασία της διατήρησης της συμβατικής τέχνης που πρέπει να παραμείνει ζωντανή και διαθέσιμη, αφετέρου δε θα αποσαφηνίσει ότι η τεχνολογία είναι εδώ για να μας εξυπηρετεί και όχι εμείς να υπηρετούμε την τεχνολογία. – Όταν για παράδειγμα ένα κουμπί μπορεί να διαγράψει τα blogs και τα έργα των χιλιάδων καλλιτεχνών, απορρίπτοντας το πάθος και το έργο που έχουν καταθέσει τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, ένα ημερολόγιο ή ένας πίνακας μπορεί να κρατήσει το λόγο και την τέχνη και την παρτιτούρα για πολύ περισσότερο διάστημα. Είναι απτή και μόνιμη. Η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των δύο κόσμων είναι απαραίτητη για την ανθρωπότητα ώστε να έρθει συμφωνία με τις ανάγκες τους, τόσο σωματικές όσο και πνευματικές.

 

Η τέχνη είναι μια έκφραση ειλικρίνειας και ελευθερίας που δεν φοβάται τον ρεαλισμό. Το ημερολόγιο όντας χειρόγραφο εκφράζεται χωρίς φόβο να αντιγραφεί, να επικολληθεί, να μεταφερθεί η να αποκοπεί. Πρωταρχικά, η σημασία του έγκειται στο μήνυμά του. Έχει δημιουργηθεί για να διαδώσει το μήνυμα της αγάπης, της φιλίας και κατ’ επέκταση της ειρήνης μεταξύ των εθνών.

 

Καλλιτεχνική μεταφορά:

Μαζί με το ποιητικό ταξίδι της Χρυσής Πόλης ο Χαλκιος επιδιώκει να βρεθεί και να φτάσει σε κάθε ακρωτήριο “κατακτώντας” κάθε φορά το ανάλογο στοιχειό της φύσης το οποίο ορίζεται αντιπροσωπευτικά. Στην περίπτωση αυτή τα στοιχεία είναι 5 συν ένα. Τα πέντε στοιχειά συναντώνται στα 5 μεγαλύτερα ακρωτήρια της Κύπρου :

 

Ύδωρ για τον Κορμακίτη
Φωτιά για τον Αποστολο Αντρέα
Γή για το Καβο Γκρέκο
Αέρας για το Ακρωτήρι
Αιθέρας για τον Ακάμα

 

και ένα έκτο που θα ανακοινωθεί στον Ακάμα πριν την τελευταία πορεία από Ακάμα προς Λευκωσία.

 

Ενώ το στοιχείο που μπορεί να καταστρέψει την ιστοσελίδα είναι το πάτημα ενός κουμπιού η η έλλειψη ηλεκτρισμού (που συγχρόνως αντιπροσωπεύει τις αδυναμίες, το εφήμερο και την επιπολαιότητα των καιρών και τους επίλεκτους ) με την σειρά τους τα 4 στοιχεία της φύσης μπορούν να καταστρέψουν το χειρόγραφο. Τα δυο τελευταία όμως που οδηγούν στην Αγάπη και που είναι και το ζητούμενο είναι τα μονά που μπορούν να το περάσουν και στην Ιστορία αλλά και στην Ανθρώπινη Ψυχή χωρίς να το καταστρέψουν, ώστε να παραμείνει αναλλοίωτο και διαχρονικό αποτελεί τον επίλογο και την τελική του έκβαση του έργου, με το όλα τα έξη να οδηγούν σε ένα έβδομο που θα είναι και το νέο του Εξώφυλλο.

 

Εκστρατεία: Για όσους πιστεύουν ότι η προσπάθεια αυτή είναι αξιόλογη και θα ήθελαν να συνεισφέρουν με τον οποιοδήποτε τρόπο, έχω ξεκινήσει μια εκστρατεία για αναζήτηση χρηματοδότη/των που αναλύεται στην ακόλουθη παράγραφο.

 

Η χρηματοδότηση αυτή θα με βοηθήσει να ταξιδέψω σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου με τα πόδια μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Οι προμήθειες και οι πόροι αυτοί απαιτούνται για να ολοκληρώσω το έργο μου και το ταξίδι μου με τα πόδια στην Κύπρο. Από αυτή την εκστρατεία φιλοδοξώ στην παραγωγή ενός μουσικού CD που θα περιέχει τα έργα των μουσικών του και την παραγωγή του ντοκιμαντέρ του οδοιπορικού αυτού και την κατάληξη του στην Κύπρο με μια έκθεση που είναι και ο πρόδρομος για την τελική έκδοση του ημερολογίου που εκεί θα εκτεθούν τα έργα των καλλιτεχνών από την Κύπρο και ίσως κατ’ επέκταση τα ξένα έργα που αποκόμισε και συνέλλεξε στις πορείες του όπως και η προετοιμασία μιας συναυλίας για την Κύπρο που θα γίνει από τους μουσικούς του.

 

Η ιστοσελίδα μου είναι: www.halkography.com
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Μετά τιμής
Χάλκιος

Copyright  © 5764  / 2004. All Rights reserved to the concepts, writings, poetry, photography and video art by Halkios. All thoughts sealed long ago in a contract with the universe. No recreation of these scrolls, in any shape or means of force, is tolerable without articulate consent of the intrepid architect.